Nieuwsbrief#1 Augustus 2020
Op het eiland Texel is men al eeuwen gewend om de eigen resources zo goed mogelijk in te zetten en zo min mogelijk externe inputs aan te kopen. Het sluiten van bodem-plant-mestkringlopen kan altijd nog sterker. Bijvoorbeeld door het sluiten van de stikstofkringloop, het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het water vasthoudend vermogen, het inpassen van natuur en het creëren van nieuwe verdienmodellen. Dit alles met het uiteindelijke doel meer inkomen te genereren met minder inputs!
Texel werkt hard aan kringlooplandbouw. Er loopt een studiegroep met zowel Texelse veehouders als akkerbouwers die voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Binnen deze studiegroep ligt de nadruk op onderwerpen als het sluiten van de stikstofkringloop, het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, het verbeteren van water vasthoudend vermogen, het verbeteren van de biodiversiteit en het creëren van nieuwe verdienmodellen.
Waar staan we nu?
Het project “kringlooplandbouw Texel” is in 2019 gestart naar aanleiding van een onderzoek door Siem Vlaanderen voor zijn opleiding aan de hogere landbouwschool. In dit onderzoek is gekeken naar de mineralenkringloop op het eiland Texel met een focus op stikstof en fosfaat. De leidende vraag hierin was hoeveel mineralen er worden aangevoerd versus afgevoerd en waar de verliezen verkleind kunnen worden (voor het volledige onderzoek klik je hier). Op 21 juli zijn de resultaten van dit onderzoek door Siem gepresenteerd in de schuur van de familie Langeveld aan de Postweg, waarbij Frank Verhoeven een toelichting gaf over de mogelijkheden en de praktische toepassing van kringlooplandbouw voor Texel. Aan het eind van deze drukbezochte bijeenkomst werd de vraag gesteld wie van de aanwezigen boeren geïnteresseerd zou zijn in een vervolg. Hierop werd door nagenoeg alle aanwezigen agrariërs positief gereageerd waardoor we zijn begonnen met het uitzetten van de lijnen voor een studiegroep. Inmiddels zit het eerste jaar van de studiegroep erop en hebben we samen veel geleerd over de behoeften en mogelijkheden op het eiland. Zo zijn er verscheidene bijeenkomsten geweest onder leiding van Frank en Siem, waarbij is gesproken over de manier van boeren op Texel en de mogelijkheden die er liggen om de samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij beter te benutten. Hierbij teelt de akkerbouwer het krachtvoer voor de veehouder en de mest van het vee kan dan deels teruggaan naar het akkerland. Deze samenwerking bleek al volop aanwezig en effectief de behoefte naar externe inputs te reduceren.
Filmpje: ”Een kijkje in de Texelse bodem”
Huib Schoonhoven en Karin Kuiper hebben bij de bijeenkomst met Coen ter Berg een item over de te Texelse bodem gemaakt. Hiervan is een kort informatief filmpje gemaakt dat een goed beeld geeft van de sfeer en de boodschap van deze bijeenkomst. Voel je vrij dit te delen met jullie kennissenkring om te laten zien waar we mee bezig zijn!
Dit is filmpje is een eerste een reeks die we willen maken over verschillende onderwerpen binnen kringlooplandbouw op Texel. Zelf hebben we een aantal ideeën voor vervolg filmpjes, maar input vanuit jullie hiervoor is altijd welkom! Waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld praktische voorbeelden rondom de benutting van eigen voer, mest, bodem en vee. Of wet- en regelgeving die uitvoering van kringlooplandbouw in de weg zit. Brand los zou ik zeggen!
Corona…
Vanwege de coronamaatregelen ziet het leven er ineens heel anders uit. We zijn een aantal maanden minder actief geweest, maar willen begin September de draad weer oppakken. Ik (Siem) ben de afgelopen tijd tevens druk geweest met mijn afstudeerwerkstuk voor Flynth adviseurs en accountants. Hierbij heb ik onderzocht of er een relatie is tussen de duurzaamheidsprestatie (kringloopwijzer) en het financiële resultaat op melkveebedrijven. Resultaat: bedrijven die goed scoren op duurzaamheidsindicatoren hebben gemiddeld een hogere bruto geldstroom! Wie geïnteresseerd is in het gehele werkstuk mag mij daar altijd naar vragen.
We hebben een vervolg!
Dit voorjaar hebben we een nieuw projectvoorstel ingediend bij de provincie. Hierbij gaan we doorzetten waar we het afgelopen jaar mee begonnen zijn en de experimenten concreet in praktijk brengen. Hier is eveneens een experimenteerbudget voor vrijgemaakt waar bodem en/of gewasmonsters van betaald kunnen worden. Daarnaast willen we jullie individueel gaan ondersteunen bij de uitdagingen die zich op jullie land voordoen. Hierbij komt ons grote netwerk goed van pas zodat we de expert kunnen vinden waarmee we jou uitdaging het best kunnen bespreken. Denk er daarom maar eens over na wat we hierin voor jou bedrijf zouden kunnen betekenen. Dit kan uiteraard ook een uitdaging zijn die voor meerdere bedrijven binnen de studiegroep actueel is.
Agenda
Op de planning staat dat we vanaf September weer van start gaan met het project. We zullen jullie via verschillende nieuwsbrieven op de hoogte houden van actualiteiten in de agrarische sector met als hoofdthema voorbeelden van kringlooplandbouw in de rest van Nederland. Daarnaast zoeken we individueel contact met jullie over de begeleiding rondom uitdagingen op het bedrijf. Mogelijk kunnen we daarbij een ondersteunende rol innemen. Denk daarom alvast na over dilemma’s in de bedrijfsvoering die verdere expertise vereisen.
Experimenten met bijvoorbeeld verschillende gewassen of bemestingsvormen spelen een belangrijke rol bij de optimalisatie van de bedrijfsvoering. Welk gewas of mestsoort past het best binnen een specifiek bedrijfssysteem? Daarom moedigen wij het uitvoeren van experimenten aan en willen jullie binnen dit project daarmee begeleiden. Vorig jaar hebben we met de studiegroep vier hoofdonderwerpen geformuleerd voor verschillende experimenten.
Dit waren:
- Meer melk uit eigen gras
- Van organische reststroom tot bodemverbeteraar
- Nieuwe teelten om voerimport te verminderen
- Kortere ketens met toegevoegde waarde
We willen deze experimenten in de komende maanden praktischer maken en vervolgens gaan uitvoeren. Uiteraard moeten de experimenten voornamelijk voor jullie interessante resultaten opleveren! Zoals eerder gemeld is er een experimenteerbudget waarmee we de experimenten financieel kunnen ondersteunen.
We zien er naar uit verder met jullie aan de slag te gaan om jullie bedrijven en daarmee het landschap van Texel te verrijken!
Contact
Voor vragen kunnen jullie contact opnemen met Boerenverstand via de mail of telefoon.
Dit kan met:
Siem Vlaanderen: [email protected] 06-15435885
Daan Heurkens: [email protected] 06-10443157
Dit project is een samenwerking van de kringloopboeren van Texel, LTO Noord, AJT, Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging De lieuw, Provincie Noord-Holland en Boerenverstand.